De veelal verschillende soorten van de espresso koffie!

Espresso koffie, wat is dat precies?

Er wordt vaak gedacht dat Espressokoffie een koffie soort is, dit is echter niet het geval. Deze koffie wordt namelijk gewoon gemaakt van de zelfde bonen als gewone koffie. Bij de Espresso komt het aan op de bereidingswijze, het is namelijk zo dat Espresso in een zeer korte tijd onder hoge druk wordt gemaakt, wat resulteert in een klein kopje met een sterke smaak. Deze manier van koffie heet dus Espresso, in Nederlandse begrippen wordt het ook wel Espresso koffie genoemd.

Espresso is een scheut donkere geconcentreerde koffie en is gemaakt van fijn gemalen koffie. Doordat Espresso onder een zeer hoge druk bereidt wordt ontstaat er een crema laag over de koffie. Bij een goede Espresso is deze laag redelijk sterk en kan het zelf voor enkele seconden een koffielepeltje houden.

Soorten Espressokoffie

De espresso is door de jaren heen in steeds meer speciën verschenen, namelijk de volgende :

Espresso Ristretto

Dit is een Espresso variant die nog iets sterker is dan een gewone Espresso. Bij deze specie wordt er hetzelfde aantal koffie gebruikt, maar wordt er minder water gebruikt. Dus de hoeveelheid koffie ten opzichte van het water is meer en is deze kop Ristretto sterker van smaak.

Espresso Doppio

De doppio bestaat uit twee maal een normale dosering Espresso. In de Nederlandse volksmond wordt dit ook wel gewoonweg een dubbele Espresso genoemd. Maar Espresso Doppio klinkt natuurlijk wel een stuk chiquer.

Een luxe Espresso koffie?

Dan is de Espresso con Panna echt aan te raden. In deze variant blijft het namelijk niet alleen bij koffie. Aan deze Espresso wordt een laag slagroom toegevoegd, waardoor deze variant erg romig is. Om het deze koffie nog luxer te maken kun je er wat cacaopoeder overheen sprenkelen voor een nog luxere uitstraling.

Soorten Espresso koffie

Maak zelf de perfecte soorten Espressokoffie

Stap 1
Maak het filter goed schoon en droog.

Stap 2
Haal de koffiebonen door een koffiebonen maler en breng dit zorgvuldig aan in het koffiefilter.

Stap 3
Stamp de koffie zorgvuldig aan in het filter, maar niet te hard. Tik daarna een aantal keren rustig tegen het filter aan om zo de koffie van de randen te verwijderen.

Stap 4
Spoel het koffieapparaat eerst even door en plaats daarna het filter in het apparaat. Zet de kopjes eronder, let op zorg dat de kopjes al enigszins warm zijn op de manier blijft de koffie langer warm. Wanneer de Espressokoffie in een koud kopje geschonken wordt verliest het direct 20% van de warmte.

Stap 5
De Espressokoffie is klaar. Je herkent een goede Espresso aan een mooie stevige cremalaag.

Ben jij nou ook zo gek op de espresso? Misschien is dit cadeaupakket dan wat voor jou!

Bekijk hier alles wat je nodig hebt voor de perfecte Espresso

Top
Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram